piątek, 27 kwietnia 2012

Żeberka (skrzydełka kurczaka) w sosie barbecue na ciepło lub na zimno

Typowy sos barbecue jest ciemnobrązowy i ma zapach dymu. Jak nazwa wskazuje (barbecue - grill), przeznaczony jest do potraw z grilla, choć nie wiem, dlaczego sos miałby pachnieć dymem, skoro oryginalnie służy do przyprawiania grillowanych mięs.
Wiele lat temu pracowałam w Londynie w restauracji, której sztandarowym daniem były żeberka w sosie barbecue, w skrócie BBQ. Były serwowane na gorąco w postaci długiego paska lub na zimno, podzielone na porcje z jedną kostką, w ramach baru sałatkowego. Tamten sos był pyszny, żaden z kupnych sosów, które próbowałam już tak nie smakował.
Ku mojemu zdziwieniu i radości okazało się, że znalazłam ten sam smak i aromat w sosie barbecue zamieszczonym w książce, która leżała na półce w moim rodzinnym domu. Ta książka to "Obiady u Kowalskich" Jadwigi Kłossowskiej. Robię ten sos już prawie dwadzieścia lat!
Sos ten sprawdza się doskonale również z kurczakiem, najlepiej ze skrzydełkami. 


Składniki:
  • 1-1,5 kg żeberek wieprzowych lub skrzydełek z kurczaka
  • 1,5 łyżeczki przyprawy słodkiego chili lub przyprawy do chili con carne (niekoniecznie)
  • 9 łyżek keczupu
  • 6 łyżeczek cukru
  • 6 łyżek octu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
Pasek żeberek kroimy na porcje tak, by każdy kawałek miał jedno żebro. Każde skrzydełko kroimy w poprzek stawów na trzy części, przy czym do przygotowania dania
wykorzystujemy tylko dwie, a końcówkę odkładamy. Możemy te końcówki wykorzystać np. do zupy. Żeberka lub skrzydełka układamy na blasze do pieczenia, lekko solimy i pieczemy tak długo, aż mięso będzie miękkie, ale nadal jędrne. Nie chcemy, by się rozpadło i oddzieliło się od kości, bo potrawa, choć nadal smaczna, będzie wyglądała nieatrakcyjnie.
Czosnek przeciskamy przez praskę, liście laurowe kruszymy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
Upieczone i lekko przestudzone mięso obtaczamy w sosie i układamy w żaroodpornym naczyniu, najlepiej takim, w którym danie będzie mogło być serwowane. Polewamy pozostałym sosem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Można to danie przygotować dzień wcześniej i pozostawić w sosie na noc. Przed podaniem należy podgrzać je w piekarniku tak długo, aż będzie gorące.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Niesamowity smak! Naszą ulubioną częścią kurczaka do tej marynaty są udka. Gościły u nas już nieraz i na pewno będziemy do nich z apetytem wracać. Polecam na wszelkie przyjęcia. Uwaga na gości nie lubiących czosnku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Information really really help me, because really as I hope to be found .. hopefully your future can provide more knowledge and useful info like this, thank you friends .. hope you always the spirit ...

    Cara memperbanyak ASI
    Cara membesarkan bokong
    Cara mengobati gusi bengkak
    Cara menghilangkan cegukan
    Cara melancarkan haid
    Cara menurunkan berat badan secara alami

    OdpowiedzUsuń